Verdistyrt prosjektutvikling eller Project Excellence?

Prosjektoppstart og planlegging Verdistyrt prosjektutvikling Project Excellence Framework

3 min. lesning

Å lede prosjekter effektivt setter større krav enn å levere innenfor tid og kost. Prosjekter som oppnår reel verdi har til felles at de tar i bruk metoder for å sikre at hvert valg på veien støtter prosjektets mål.

To verktøy som kan hjelpe deg med å oppnå dette er Verdistyrt prosjektutvikling og Project Excellence Framework. Men hva er egentlig forskjellen, og hvordan henger de sammen?

Hva er Project Excellence Framework?

Basert på 40 års erfaring med store, komplekse prosjekter, har Metier utviklet Project Excellence Framework. Rammeverket har som mål å sikre riktig prosjekt, løsning og maksimere verdien av investerte midler. 

Ikke minst får du en strukturert tilnærming til prosjektgjennomføring i alle prosjekts faser:

  • I tidligfasen velger du riktig prosjektkonsept og optimaliserer løsningen.  
  • I gjennomføringen sikrer du kontroll og profesjonell styring.  
  • I verdirealisering maksimeres gevinsten etter prosjektets overlevering.

Vår erfaring er at en god tidligfase kan redusere både kostnader og gjennomføringstid for prosjekter vesentlig. I enkelte tilfeller helt opp mot 30-40 prosent sammenlignet med bransjestandarder.

Verdistyrt prosjektutvikling gir verdi fra begynnelsen

Verdistyrt prosjektutvikling (VPU) er et tidligfaserammeverk utviklet sammen med Skanska og Sykehuset i Vestfold. VPU er en integrert del av Project Excellence Framework.

Rammeverket kan også brukes som et selvstendig verktøy i prosjekts tidligfase. VPU sørger for at alle beslutninger i prosjektet bidrar til maksimal verdiskapning. Dette sikres gjennom at alle valg på veien tas med utgangspunkt i prosjekts overordnede mål. 

For å få til dette kreves

  • tydelige effektmål forankret i prosjektet
  • helhetlig styring som kobler prosjektering, omfang og kostnad
  • tidlig involvering av sentrale aktører for å ha rett kompetanse til rett tid

Tønsbergprosjektet og Politiets Nasjonale Beredskapssenter er eksempler hvor VPU førte til at prosjektene leverte innenfor tid og budsjett, med betydelig kostnadsoptimalisering og økt verdi.


Last ned veileder for Verdistyrt prosjektutvikling 2.0 på metier.no


Hvordan henger Project Excellence og VPU sammen?

VPU er en integrert del av Project Excellence Framework, og består av en praktisk tilnærming for å sikre verdioptimalisering. VPU sørger for at du velger riktig prosjekt, og utvikler det riktig i prosjektets tidligfase, basert på business caset og de viktigste behovene. Dette gjør det enklere å levere på målene når gjennomføringen er i gang. 

Project Excellence på sin side består av den overordene modellen for prosjektgjennomføringen fra start til slutt.

Begge tar utgangspunkt i at det er beslutningene som tas tidlig i prosjektet som i størst grad påvirker kostnad, varighet og verdi. Å velge feil prosjekt eller å utvikle konseptet for dårlig kan ikke rettes opp gjennom god gjennomføring.  

Gjennom Project Excellence øker du sannsynligheten for at prosjektet ditt lykkes gjennom å oppnå 

  • økt forutsigbarhet og kontroll hvor prosjektene gjennomføres med færre overraskelser
  • høyere avkastning på investeringene
  • mer effektive prosjekter med kortere varighet og lavere kostnader

Hva er riktig for ditt prosjekt?

Som en integrert del av Project Excellence bidrar VPU til en helhetlig tilnærming til tidligfase i prosjekter.  

Rammeverket gir strukturen, mens VPU sikrer at hvert valg maksimerer verdien. Resultatet er prosjekter som leverer høy kvalitet, lavere kostnader og økt verdi.

Last ned e-bok: Project Excellence Framework





Magne jobber som Business Director med ansvar for Verdistyrt Prosjektutvikling i Metier. Han arbeider mest med prosjekter i tidligfase, blant annet med konseptvalgutredninger, kvalitetssikring og metodeutvikling. I tillegg har han lang erfaring med forbedringsprogrammer, og han holder kurs innen prosjektledelse, prosjektstyring, eierstyring og kostnadsestimering. På fritiden er Magne en aktiv mann og bruker mye tid på skigåing, løping og sykling.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.

Prosjektledelse i landet som ble for rikt

Om lag 64 prosent av Norges BNP går til offentlig forbruk, mot rundt 50 i Sverige og Danmark. Det påpeker Martin Bech Holte i Landet som ble for rikt. Bildet han tegner i boken kan på flere områder nyanseres, men peker likevel på viktige utfordringer med dagens offentlige forbruk.

Hvordan tilpasse prosjekter til nye bærekraftskrav?

Bærekraft er ikke noe det bare snakkes om: Nå stilles det konkrete krav til tiltak. Et eksempel på dette er EUs bærekraftregelverk som viser handlekraft, og at de tar bærekraft på alvor. Slike krav og reguleringer påvirker også norske virksomheter, og kommer til å fortsette å gjøre det. Starter vi ikke tidlig og grundig med bærekraftarbeidet, kan vi fort havne bakpå. For å holde tritt med utviklingen er det avgjørende for virksomheter og prosjekter å få på plass klare mål, rammer og retningslinjer for bærekraft. Dette har Metier bistått Oslo universitetssykehus med, og du kan lese mer om det lenger ned i saken.